Om dekokt på citronmeliss

Citronmeliss är känd sedan minst 2 000 år, och kom till Sverige på 1300-talet. På 1600-talet trodde man att citronmelissen botade alla möjliga sjukdomar. Växten ansågs ha en lugnande effekt, motverka smärta samt hjälpa mot melankoli. Den ansågs även vara stärkande för hjärtat, därav namnet "hjärtansfröjd".

Inom folkmedicin användes torkade blad av citronmeliss som "te" vid nervösa magbesvär och vid nervositet.

Recept

Du behöver:

Färsk eller torkad citronmeliss och vatten.

Torkad citronmeliss kan köpas i hälsokostaffärer och färsk i kruka kan köpas i mataffärer.

Så här gör du:

  • Häll i lite vatten i en kastrull och lägg i några citronmelissblad.
  • Om du har torkade blad ska de stötas i en mortel innan de läggs i vattnet.
  • Låt det koka upp och dra sedan ned värmen så att det bara sjuder.
  • Låt det sjuda i några minuter.
  • Dra av kastrullen från plattan.
  • Låt allt stå och dra i tio minuter.

 

Nu kan du smaka!

Drick den som vanligt te. Gör bara en kopp åt gången, eftersom man inte kan spara dekokten.