Möt Vasas skulpturer, och få en inblick i hur skeppet skulle seglas och användas i strid.
I 1600-talets Stockholm kunde få läsa, men skulpturerna talade sitt eget språk. Kung Gustav II Adolf använde bildspråket i skulpturerna som ett propagandaverktyg för att bygga upp bilden av sig själv som modig, mäktig och bildad, egenskaper som var viktiga för kungar och furstar under den här tiden. I utställningen Vasa på nära håll visas ett urval rekonstruktioner av Vasas skulpturer, i deras ursprungliga färger, vilka alla kan ses även i original på skeppet.
På skeppet Vasa finns det 460 skulpturer och 300 ornament. Många av skulpturerna föreställer karaktärer från den grekisk-romerska mytologin som t.ex. Herkules och nereiderna, andra från gamla testamentet som kung David och Gideon. Men här finns även skulpturer som var avsedda att förstås av dem utan bredare kunskaper i historia, religion eller konst, t.ex. den skamsna polska adelsmannen som skulle gjuta mod i Vasas besättning.
Fördjupning
Till utställningen hör också en digital produktion, med fördjupande innehåll om både skulpturerna och för att kunna förstå hur Vasa fungerade som segel- och krigsfartyg.
Film
I utställningen Vasa på nära håll kommer du nära övre däck, och får du bekanta dig närmare med skulpturerna.
Relaterat material
Ljudklippet finns på: https://soundcloud.com/vasamuseets-podd/vasas-skulpturer-och-fargsattning