Droger, lust och död i höstens program på Vasamuseet

Vasamuseet exteriört
Anneli Karlsson/Vasamuseet/SMTM

2020-09-01

Vasamuseet slår upp portarna för 14 nya programaktiviteter med start den 14 september. Först ut är ett helt nytt koncept, BarRock. Tre kvällar blir det föredrag om 1600-talets mat- och dryckesvanor, ackompanjerat av musik från tiden, kombinerat med förtäring och dryck. Allt serverat invid skeppet efter att museet stängt för dagen. Vasamuseets populära Afternoon tea innebär te och scones och ett kulturhistoriskt föredrag. I höst är temat tre livsbetingelser som präglat människan genom tiderna: Rus, lust och att leva i dödens ständiga närhet.

Vasamuseet slår upp portarna för 14 nya programaktiviteter med start den 14 september. Först ut är ett helt nytt koncept, BarRock. Tre kvällar blir det föredrag om 1600-talets mat- och dryckesvanor, ackompanjerat av musik från tiden, kombinerat med förtäring och dryck. Allt serverat invid skeppet efter att museet stängt för dagen.

Vasamuseets populära Afternoon tea innebär te och scones och ett kulturhistoriskt föredrag. I höst är temat tre livsbetingelser som präglat människan genom tiderna: Rus, lust och att leva i dödens ständiga närhet.

Ett urval av höstens program nedan. För fullständigt program, se: vasamuseet.se

BarRock: Om öl i 1600-talets Sverige
Måndag 14 september klockan 18.00
Ölet har alltid haft en självklar plats i svenska hem, både till vardags och till fest. Drycken har likställts med mat och näring, men också varit central i religiösa riter och festligheter, som arvsöl och giftasöl. Föredrag av Joel Hedman, auktoriserad Stockholmsguide och certifierad öldomare.
    
Afternoon tea: Droger under svensk stormaktstid
Fredag 25 september klockan 15.30
1600-talet var seklet då mer exotiska droger kom till Europa. Handelskompanierna förde hem okända substanser från världens alla hörn. Hur uppfattade 1600-talets människor de nya drogerna, och vilka kan ha använts på ett fartyg som Vasa? Föredrag med Hanna Enefalk, docent i historia vid Karlstads universitet.

Experterna berättar: Vrak – Museum of Wrecks
Tisdag 29 september klockan 11.30
Runt om i Östersjön finns många vrak, som liksom skeppet Vasa är tidskapslar som kan avslöja hemligheter och låta berättelser följa med upp till ytan. I det nya museet Vrak – Museum of Wrecks som just nu byggs på Djurgården kommer besökarnas bild av havet att förändras för alltid. Johanna Väpnargård, projektledare för utställningarna, och Anna Arnberg, arkeolog och projektledare för kunskapsuppbyggnaden, berättar om det nya museet.

Föredragskväll med mat och dryck: Kvinnorna – alltid närvarande, sällan sedda
Onsdag 30 september klockan 18.00
En kväll på Vasamuseet som belyser genus genom historien ur tre olika perspektiv. Tre kortare föredrag tillsammans med mat och dryck. För en rättvisare historia är det viktigt att forskningen kommer tillrätta med tidigare brister genom nya vinklar och frågeställningar. Forskningsperspektiv, om kvinnors liv och förutsättningar genom slottsfruarna på Skarhults slott samt om genus och gestaltning i 1700-talets operor.

BarRock: Dallrande gallerier, salta gåsbröst & exotisk kryddpeppar
Måndag 5 oktober klockan 18.00
Under 1600-talet anammar Sverige ett europeisk måltidsideal. Maten förändras med import av kryddor men också med varor från länder runt Östersjön. Skillnaderna på matbordet var dock stora mellan hög och låg, mellan stadsboende och landsbygdens folk. Föredrag med Richard Tellström, docent och matkulturhistoriker vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Gustav Adolf-dagen: Gustav II Adolf och Maria Eleonora – ett kungligt bröllop med förhinder
Fredag den 6 november klockan 15.30
I november är det 400 år sedan bröllopet stod mellan Gustav II Adolf och Maria Eleonora av Brandenburg på Stockholms slott. Vägen dit var inte spikrak och motståndet mot förbindelsen var starkt. I mer än fyra år fick kungen kämpa för att ro äktenskapet i land. Det var en invecklad och dramatisk historia som både innehöll en hemlig friarresa och utsmugglade skatter till brudens kuppliknande avfärd från sitt hemland. I händelsernas centrum fanns även två inflytelserika mödrar, vilka var och en på sitt sätt ingrep i handlingen.

Föredrag och en tallrik med smårätter inspirerade av bröllopsmenyn. Med Sofia Nestor, intendent med ansvar för Livrustkammarens samlingar vid Statens historiska museer.

 

Med trygghet och glädje i fokus är alla våra program anpassade med hänsyn till gällande säkerhetsföreskrifter. Antal deltagare är under rådande omständigheter begränsat till 50 personer per tillfälle och det finns gott om utrymme för att kunna hålla avstånd till varandra.

Vasamuseet ser fram emot att åter möta program-publiken!

För ytterligare information och bilder, kontakta gärna:
Catrin Rising, kommunikatör Vasamuseet
Telefon: 08-519 558 47
E-post: catrin.rising@smtm.se

Vasa – från vrak till världsklass! Vasamuseet är ett av världens populäraste besöksmål. När skeppet Vasa bröt vattenytan 1961 var hon ett stycke orört 1600-tal. År 1628 seglade Vasa ut på sin jungfrufärd, men resan blev kort och inför bestörta åskådare förliste hon i Stockholms hamn och låg på bottnen i 333 år. Tiden ombord stannade. Välkommen på en upptäcktsfärd i Vasas värld!

Vasamuseet är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer.

Frågor & svar