Det finns många böcker om Vasa och här finns några av dem samlade. Vissa äldre böcker kan vara värdefulla trots att de inte är helt uppdaterade enligt den fakta som finns idag. Det finns också några tips på böcker om tiden kring Vasa.
Bertil Almquist: Sagan om Vasa (1965)
Historien om Vasa berättad i sagans form. Vi får träffa kungen, det illasinnade molnet, upptäckaren Anders Franzén, de första dykarna och slutligen vara med om Vasas bärgning. Klassiskt seriealbum.
Björn Bergenholtz: Vasagrisen (2003)
Följ med på den fläckiga grisen Lindboms äventyr på Vasa! Vasagrisen är en påhittad berättelse för de yngsta, men teckningarna och mycket i berättelsen bygger på fakta.
Maria Bergström och Lord: Drömmen om Vasa (2008)
Ett seriealbum om barnen Nils och Hanna och hunden Fläckens strapatser när Vasa sjönk.
Tomas Blom: Vasaskeppets förlisning (2020)
En spännande och lättillglig bok om berättelsen om Vasa - från olyckan till bärgningen mer än 300 år senare.
Carl Olof Cederlund: Folket som byggde Vasa. En bok om Stockholms skeppsgård (1978)
Följ med Thomas Ålänning på hans vandring i ett annorlunda Stockholm där Gustav Adolfs torg heter Malmtorget, Skeppsbron kallas ”bron östantill” och den plats som i dag är city var en förstad till Stockholm. I centrum för berättelsen står Stockholms Skeppsgård och de människor som arbetade där. Där byggdes Vasa mellan åren 1626 och 1628.
Cecilia Ekhem: Vasas hemlighet (2024).
Vasas hemlighet är en spännande berättelse om vänskap, mod och hopp för barn i mellanstadieåldern. När Katarina och vännen Jakob lever i Stockholm när skeppet Vasa byggs och seglar iväg. När de slår vad om att utföra hemliga uppdrag blir det upptakten på ett äventyr som tar dem ombord på Vasa.
Åke Eriksson: Från Olaus Petri till Tjock-Sara.
Historier ur Stockholms tänkeböcker. Mustiga berättelser om bråkmakare som funnits på riktigt. Sista delen i boken handlar om tiden 1611-1632. Där får läsaren bland andra träffa en försvunnen säckpipare, en tokig klottrare och Tjock-Sara själv. Dessutom får man lära sig den tidens svordomar och elaka tillmälen!
Göte Göransson: Gustav II Adolf och hans folk (1994)
"Jag har strävat efter kontakt med dåtidens adel, präster, borgare och bönder, tjuvar, tjuvkonor, dråpare och andra, kort sagt enskilda människoöden" säger Göte Göransson själv om sin bok. De kommer oss till mötes inte bara i texten utan också i de hundratals akvareller, tuschteckningar och laveringar som myllrar över sidorna.
Marika Hedin (red): Vasa. Historien om ett skepp (2011)
I denna bok finns inte bara intressanta fakta utan även mängder av spännande faksimil av dokument, alltifrån kontraktet med skeppsbyggmästaren till Expressens löpsedel om bärgningen. Dessutom ingår en DVD med filmen om Vasa.
Fred Hocker: Vasa (2011)
I denna bok presenteras forskning om Vasa i populärvetenskaplig form. Boken är rikt illustrerad och tecknar en levande och mångsidig bild av skeppets historia.
Martin Olczak och Anna Sandler: Vålnader på Vasaskeppet (2011)
Tillsammans med Betty och Rurik fortsätter Jack sökandet efter sina föräldrar. För att lyckas behöver de den mytomspunna Silverkompassen. Spåren leder dem till Vasamuseet. Men skeppet vaktas av...
Mikael Rosengren och Camilla Freng Billet: Vasaskeppet. Katastrofen (2017)
Vendela och Melker lever i 1600-talets Stockholm och ser när kungens ståtliga skepp seglar iväg. Men vad hände sedan...? Boken finns på svenska, somaliska, farsi och arabiska.
Hans Soop: Regalskeppet Wasa. Skulpturer (1978)
Drygt sjuhundra skulpturer smyckar skeppet Vasa; alla mättade med symbolik. Här får läsaren, med Hans Soop som ciceron, göra djupdykningar i renässansens rika bild-och tankevärld.
Mats Wahl och Sven Nordqvist: Nu seglar Vasa! Fantasi och fakta om ett skepp och en tid. (1995)
En riktig grundbok för den unge Vasaforskaren! I bokens inledande novell får man stifta bekantskap med 1620-talets Stockholm och lära känna de två tvillingbröderna Erik och Johan. Fakta om Vasa återfinns i bokens andra del som lotsar läsaren genom Vasas historia: från bygget och förlisningen till all den kunskap om livet ombord som bärgningen och utgrävningen av skeppet gett.
Katarina Villner: Under däck (2012)
Under däck handlar om liv och död, strapatser och människoöden på tre berömda skepp: Mary Rose, Vasa och Kronan. I boken som är rikt illustrerad får läsaren följa livet ombord på de tre skeppen. Doft av tjära, stank från hålskepp och otvättade män. Avbruten sömn på hårda däck. Storm eller stiltje, råkyla eller pressande hetta. Strid, skräck, sjukdom och död. Detta var villkoren för sjöfolk och soldater under 1500- och 1600-talen.
Vasa I - The Archaeology of a Swedish Warship of 1628 (2006)
Första delen i en serie vetenskapliga publikationer om Vasa, författade på engelska. Om hur Vasa hamnade på botten av Stockholms ström, vad som hände under de 333 åren hon låg där, hur hon bärgades och grävdes ut. Huvudförfattaren, professor Carl Olof Cederlund, deltog själv som ung intendent i utgrävningen av Vasa.
Vasa II - Rigging and sailing a Swedish warship of 1628. Part 1. The material remains and archaeological context (2023)
Andra delen i en serie vetenskapliga publikationer om Vasa, författade på engelska. Boken berättar om Vasa som ett seglande skepp – hur det gick till att rigga och segla skeppet. Den innehåller detaljerade beskrivningar av seglen, riggen och alla de tusentals föremål som hör till riggen.
Marinarkeologisk tidskrift 4/2002. Tema: Vasa
Ett helt nummer ägnas åt skeppet Vasa. Intendenter vid Statens maritima museer och fristående forskare bidrar med artiklar som belyser skeppet ur olika aspekter.
Per Edvin Fälting: I vått och torrt (1990)
Självbiografi av den svenske dykaren Per Edvin Fälting (1911-1995), som ledde bärgningen av skeppet Vasa.