Textversion av filmen Hur bärgades Vasa?

[Karin Schaefer, museipedagog, Vasamuseet/SMTM:] –Hej! Jag heter Karin och jobbar här på Vasamuseet. Jag står vid en modell av Vasa som visar hur hon såg ut när hon var alldeles ny för nästan 400 år sen. [Bakom Karin ser vi en modell av Vasa med hissade segel. Detaljer på fartyget är målat i klara färger: rött, gult och guld.] Det var tänkt att Vasa skulle användas i olika krig. Men så blev det faktiskt aldrig. Skeppet seglade bara 20 minuter innan det sjönk och hamnade på havsbotten. Och där låg det sen i flera hundra år tills det hittades igen på 1950-talet. [Kameran vrids och vi ser Vasa inne i utställningslokalen så som det ser ut idag.] Då hade alla färgerna försvunnit och skeppet var så här brunt som det är idag. När man hade hittat Vasa så tänkte man att det här skeppet vore ju spännande att lyfta upp och kanske ställa på ett museum. Men hur skulle det gå till att lyfta upp ett helt skepp från 30 m djup? Ja, det ska vi ta reda på nu.

[Karin går genom lokalen och ställer sig bredvid en monter där man kan se en gammal dykardräkt som bl.a. har en metallhjälm med ett litet fönster framtill.] De första som kom ner till Vasa, det var dykare. Och på den tiden hade de såna här dräkter på sig. Så här ju inte dykardräkter ut idag. Men så såg de ut då, på 1950-talet. Längst upp ser man en hjälm som faktiskt har ett litet fönster framtill så att dykaren ska kunna se någonting. Sen går det en del kablar och slangar här bak. Och lite spännande är faktiskt också skorna. [Karin pekar ner mot de remförsedda skorna som ser ut som grova kängor.] De är väldigt tunga. De är nämligen gjorda av bly... ...så att dykaren ska kunna gå stadigt på havsbotten. Men det var faktiskt inte bara skorna som var tunga utan hela dräkten var faktiskt enormt tung. Vad tror ni den här dräkten kan väga? Ja, den väger faktiskt 100 kg. Och det är lika mycket som en vuxen eller som 100 paket mjölk eller tio hinkar fyllda med vatten. Jättetungt.

Men vad skulle dykarna göra där nere då? Ja, det ska vi ta reda på nu. [Karin går vidare.]

[Karin står intill en monter.] Så här såg det ut när Vasa hittades på havsbotten. Det här, här uppe, ska föreställa vattenytan. Och längst ner har ni botten. Och där i mitten ligger ju Vasa som är ganska trasig. Ett riktigt vrak. [Vraket ligger nerkilat i havsbottnen, men fartygsskrovet har grävts fritt på sina ställen.] Tittar man lite noga så ser man faktiskt dykaren med den här speciella dykardräkten. Dykaren skulle gräva tunnlar under skeppet. Och längs med Vasa här ser man små gropar och det är i själva verket ingångarna till de här tunnlarna som dykaren har gjort. Tunnlarna gick från ena sidan, under skeppet, och upp på andra sidan. Genom dem skulle man sen dra rep för att kunna lyfta upp Vasa. [Runt fartygsskrovet kan man också se rep som har dragits, så att fartyget ska kunna lyftas.]

Undrar hur det kändes att vara där under skeppet långt nere på havsbotten. Vi kanske skulle ta och titta hur det ser ut under Vasa idag.

[Karin går in under skeppet som står uppställt i utställningslokalen.] När man är här under Vasa, då kan man passa på och se vilka otroligt stora, breda plank Vasa är byggd av. [Hon måttar med händerna.] Allting är gammal, fin ek. Och här borta ser man faktiskt Vasas köl som bara är som en liten kölstock. Eller, så liten är den ju inte. Och just här är det faktiskt en skarv. Ja, det var faktiskt här dykarna befann sig när de gjorde de här tunnlarna medan Vasa låg på havsbotten. Jag tror att det var ganska läskigt att befinna sig här nere. Ofta jobbade de ensamma. Det var trångt, det var fullt med lera runtomkring och de kunde faktiskt inte ens ha nån användning av nån lampa. Så fort de bara rörde sig minsta lilla, så virvlade det upp dy. Så de fick förlita sig på sina händer, sin känsel för att kunna hitta åt vilket håll de skulle gräva. [Karin visar med händerna under Vasas botten.] Och trots att Vasa står så tryggt här på museet idag så tycker jag faktiskt att det är lite otäckt att befinna sig här. Man undrar, kommer skeppet att hålla? Jag är i alla fall väldigt tacksam över att jag inte behöver ha på mig en dräkt som väger 100 kilo.

Den här historien om hur Vasa kom upp från havsbotten, den är så spännande. Vill ni veta mer om det så tycker jag att ni ska komma hit till oss på Vasamuseet.

Välkomna!