Perioden mellan 1611 och 1632 är omvälvande för den svenska kyrkomusiken. Den här tiden får gymnasieskolorna i stiftsstäderna den form de kommer att ha i århundraden framåt och som gör dem till viktiga högsäten för musik.

Samtidigt är flera problem som debatterats under hundra år av svensk reformation ännu inte lösta. De olika stiften håller sig fortfarande med egna sångtraditioner, vilket äventyrar tanken om en nation och en kyrka.

I föredraget kommer du att få höra exempel på hur musiken från denna tid låter och vad av den som bevarats. Åren i början av 1600-talet påverkar fortfarande i viss mån dagens musikutbildning och -institutioner, samt uppfattningar om kyrka, nation och stat.

Föredragshållare är Mattias Lundberg, professor vid Institutionen för musikvetenskap vid Uppsala universitet.

Ensemble Bel Suono står för kvällens musik som har en tydlig koppling till Maria Eleonora och Gustav II Adolf. Bland annat framförs dansmusik från deras bröllop och vokalmusik med flera stämmor, som troligtvis är det första flerstämmiga stycket som komponerats i Sverige.

Ensemble Bel Suono består av musiker som specialiserat sig på tidig musik från medeltiden och framåt och hur den brukade framföras när den var nyskriven.

  • Ida Zackrisson – sång
  • Hanna Wiklund – barockfiol
  • Peter Lönnerberg – cembalo
  • Markus Junby – viola da gamba

Tid och pris

Charktallrik för dem som förbeställt serveras kl. 17, under Vasas
galjon på entréplan. Föredraget börjar kl. 18.
Charktallriken består av inlagda oliver, cornichoner, gruyère,
brie, pastrami, salami, hummus och bröd och kostar 195 kronor