Välkommen till Vasamuseets trädgård!

Här odlas allt från kryddor och örter som användes i köket på 1600-talet till växter som användes för materialtillverkning och läkekonst, som alla spelar en roll i historien om Vasa. Vandra fritt bland trädgårdens kvarter och ta del av den rika floran, lär dig mer om vilka växter som odlades i Sverige under tidigmodern tid och vad de användes till, eller kanske koppla av i Gustav II Adolfs lövgång?

Trädgårdsarbetet var under 1600-talet en konstart och växtlighet var tätt sammankopplat med teologin och ofta utgångspunkt för kristen undervisning. Trädgården gav en bild av guds storhet och var en plats för själslig vila och rekreation. Men växterna hade även en mer praktisk roll i samhället, i synnerhet för flottan. Förutom ätbara växter som kål, ärtor och olika rötter, tillverkades seglen av lin och ölet bryggdes på humle. Även färgen, som hade stort symboliskt värde och prydde Skeppet Vasa, kom från växtriket.

Viktigast av allt var dock växternas medicinala funktion. I flottan var inte striden det som besättningen fruktade mest, utan sjukdomarna. I Vasamuseets trädgård finner du flera växter som odlades för dess läkande egenskaper, Malva, Johannesört och Kvannerot är några exempel. 

 

Öppen trädgård

Under sommarhalvåret är Vasas trädgård öppen för alla och gratis att besöka. Vår trädgårdsexpert kommer vara på plats alla måndagar mellan kl.10.00-13.00 från midsommar fram till skolstarten i höst, och vara tillgänglig för att svara på frågor från besökare.

Giftfri odling

Här används inga kemiska bekämpningsmedel. Det är en giftfri odling med växter som har bra motståndskraft, exempelvis tagetes, för att slippa växtsjukdomar och ohyra. Biokol används i jordbäddarna och gör så att vatten och näring bibehålls längre. De många blommorna är både vackra att se på och bra för pollineringen.

Trädgårdsfoldern

I foldern kan du läsa om allt som odlas och växer i Vasamuseets trädgård. 

Ladda ner (pdf)