Nattöppet, strumpor och ärtsoppa i vårens program på Vasamuseet

Skeppet Vasa
Åke E:son Lindman.

2022-02-22

Ärtsoppa med varm punsch ska avnjutas med föredrag – i alla fall på Vasamuseet! I vårens program finns flera nyheter, inte minst om textilfynden på skeppet Vasa.


Programvåren på Vasamuseet startar onsdagen den 9 mars med Maria Eleonora-dagen som bjuder på två olika föredrag om föremåls biografier och berättelser. En nyhet för i år är hantverkskvällar i skräddarstugan som är uppbyggd i skeppshallen. Hit är besökarna välkomna att ta med sitt eget hantverksprojekt, utbyta erfarenheter med Vasamuseets textilforskare och samtidigt se hur två 1600-talsdräkter växer fram. 

En annan nyhet i utbudet är soppföredrag på torsdagar till lunch. Det serveras ärtsoppa, punsch därtill för den som så önskar och pannkakstårta till efterrätt. Soppföredragen har som tema marinen under 1600-talet och är Vasamuseets sätt att uppmärksamma att marinen fyller 500 år.

Vasamuseet deltar även i Kulturnatt Stockholm och håller museet öppet med fri entré från 18.00 till midnatt den 23 april. Denna kväll och natt finns möjlighet att njuta av mat och dryck invid skeppet Vasa, träffa Vasamuseets forskare, följa med på guidad visning och se originalföremål från skeppet.

Som avslutning på programvåren arrangerar Vasamuseet återigen en afton i 1600-talets Stockholm i samarbete med Stadsmuseet. Aftonen börjar på Ryssgården, går via en promenad i Gamla stan och en färd med båt i Vasas kölvatten, och avslutas med en festmåltid i skeppshallen på Vasamuseet. 

Några axplock ur vårens program på Vasamuseet:

Maria Eleonora-dagen 
Onsdag 9 mars kl. 17.15

Alla föremål bär på en - eller flera - historier
Musik, mat och två föredrag om föremåls berättelser. Kvällens föredragshållare är forskarna och författarna Anna Maria Forssberg och Karin Carlsson.


Afternoon tea med föredrag på fredagseftermiddagar kl. 15.30.
I vårens föredrag kommer Vasamuseets textilforskare dela med sig av nya kunskaper inom forskningsprojektet om Vasas dräkt- och textilfynd.

Från fragment till klädesplagg
Fredag 25 mars kl. 15.30
Utifrån fragmentariska dräktfynd återskapas under våren en mans- och en kvinnodräkt från skeppet Vasa. Vasamuseets forskare lägger pussel med tygfragmenten för att förstå hur plaggen såg ut och för att få mer kunskap om de personer som använde och ägde dem. Föredrag med Anna Silwerulv och Josefin Lindegren, forskare på Vasamuseet.
 
Syringar – från arbetsredskap till samlar- och statussymbol 
Fredag 29 april kl. 15.30
Syringen är, precis som den mer kända fingerborgen, ett skydd för fingret som används vid sömnad. Ombord på Vasa hittades två syringar. Varför fanns syringarna på skeppet och var det verkligen ett kvinnligt föremål under 1600-talet? Föredrag med Anna Silwerulv, dräkt- och textilhistoriker på Vasamuseet.


Vasas strumpor – ett fotavtryck från 1600-talsmänniskan 
Fredag 27 maj kl. 15.30 
Under det tidiga 1600-talet vittnade strumpornas material och teknik om en persons status. Många ägde bara ett eller två par, som lappades och lagades så länge det gick. 
I Vasamuseets samling finns fynd från både stickade och sydda strumpor och de kan ge många ledtrådar om människorna som fanns ombord. Föredrag med Josefin Lindegren, dräkt- och konsthistoriker och dokumentationsansvarig för Vasamuseets textilsamling.


Soppföredrag till lunch på torsdagar

Ärtsoppa på torsdagar – en klassiker! Soppan serveras med föredrag som är kopplade till marinen på 1600-talet.

Skeppssamhället: Rang, roller och status på örlogsskepp under 1600-talet
Torsdag 17 mars kl. 12.00
Förutom officerare och båtsmän fanns soldater, präster, skrivare, trumpetare, kockar, drängar och skeppsgossar på ett stort skepp som Vasa. Vad gjorde alla dessa människor med olika roller och yrken ombord? Föredrag med marinarkeolog och doktor i historia Patrik Höglund.

Timmer och hampa till skepp och tackel till Gustav II Adolfs flotta
Torsdag 28 april kl. 12.00
Vilka var råmaterialen som användes under 1600-talet för att bygga upp kungens flotta? Ungefär hälften av materialet importerades till Sverige. Var kom de olika delarna ifrån och varför köptes de från så många olika platser? Vasamuseets forskningsledare Fred Hocker berättar om hur uppbyggnaden av flottan gick till under 1600-talet.

För fullständigt program, se vasamuseet.se/besok/varens-program

För ytterligare information och bilder, kontakta gärna:
Catrin Rising, kommunikationsansvarig Vasamuseet
Telefon: 08-519 558 47
E-post: catrin.rising@smtm.se

Elin Petersson, programansvarig Vasamuseet
Telefon: 08-519 558 76
E-post: elin.petersson@smtm.se 

Frågor & svar