Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet

Vasamuseets pedagoger Emilie Börefelt och Joakim Engblom framför skeppet Vasa
Catrin Rising/Vasamuseet/SMTM

2024-12-05

Under november och december har ett antal ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseets pedagogiska projekt Unga visar Vasa. Projektet avslutas med att eleverna blir Vasa-guider för en kväll.

Det är femte gången som Vasamuseet arrangerar projektet Unga visar Vasa tillsammans med en skola. Det här året är det elever från en så kallad startgrupp på S:t Botvids gymnasium som lärt känna berättelsen om Vasa tillsammans med sin lärare och forskare och pedagoger på Vasamuseet.

– Syftet är att eleverna ska lära känna Vasamuseet och Sveriges historia genom att arbeta praktiskt med flera ämnen samtidigt, i det här fallet historia, svenska och textilslöjd, berättar Emilie Börefelt, som är pedagog på Vasamuseet och projektledare för Unga visar Vasa. Hon fortsätter:

–  Vi fokuserar på vad fynden från skeppet kan berätta om en annan tid och dess människor. Lektionerna, som alltså är både praktiska och teoretiska, gör vi i nära samarbete med klassen och klassläraren.

Eleverna har själva fått välja en aspekt av historien om Vasa att arbeta med och ett föremål ur samlingen. Kring det skriver var och en sitt eget guidemanus. Onsdagen den 4 december var det avslutning på Vasamuseet och ungdomarna fick chansen att visa vad de lärt sig under projektets gång, genom att guida sina anhöriga och vänner runt skeppet Vasa.

Denna termins tema i projektet var Vardagsliv och lagning av kläder då och nu. Temat har en direkt bäring till Vasamuseets dräkt- och textilforskning, varför även Vasamuseets dräkt- och textilforskare Anna Silwerulv varit involverad. Tillsammans med pedagogern ledde hon en praktisk workshop på museet för klassen där de fick pröva att laga kläder enligt ett sätt som Anna Silwerulv i sin forskning sett var vanligt på kläder som hittats på skeppet Vasa.

Unga visar Vasa workshop november 2024

–  Unga visar Vasa är ett lekfullt och förhoppningsvis intresseväckande sätt för elever att lära sig mer om historia och träna på att tala inför en publik. Vi märker att engagemanget hos eleverna ofta tänds i de praktiska momenten och i det situerade lärandet. Vi är så imponerade av hur mycket eleverna har lärt sig och hur de har gjort berättelsen om skeppet Vasa till sin egen, avslutar Emilie Börefelt. 

För ytterligare information och bilder, kontakta gärna:
Catrin Rising, kommunikatör på Vasamuseet, telefon: 08-519 558 47
Emilie Börefelt, ansvarig pedagog för projektet på Vasamuseet, telefon 08-519 548 39
 

Frågor & svar