Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek stöttar skeppet Vasa

Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek vid Vasa.
Maria Skuldt, Vasamuseet/SMTM.

2024-09-19

Vasamuseet och projekt Stötta Vasa har mottagit en stor donation från stiftelsen Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek (SMB). SMB har beslutat bidra till den nya stödkonstruktion som behövs för att bevara skeppet Vasa för framtiden. Som tack får SMB sitt namn på en av de 27 stödvaggorna som monteras runt skeppet, samt en mindre 3D-modell av sin stödvagga.

Den stöttning som Vasa ligger i sedan 1960-talet måste bytas ut, eftersom den skadar skeppet och skapar deformationer i skrovet. Det i sin tur beror på att skeppets trä är försvagat. Hela stöttningen ska bytas under ett antal år och byggstarten var i april 2024.

SMB bidrar till den nya stöttningen och får som tack sitt namn på en plakett på en av de 27 nya utvändiga stödvaggorna som Vasa ska vila i, och som ersätter dagens 17 stöttor. De får också en mindre 3D-modell av just sin stödvagga.

– SMB vill stötta Vasa till kommande generationer. Det behövs 27 stödvaggor – vår blev den första. Vasa är en nationalklenod som behöver allas stöd, säger Lennart Uller, ordförande i SMB.

Den nya stödkonstruktionen är Vasamuseets största utmaning sedan bärgningen och konserveringen av skeppet. Museet behöver hjälp med finansieringen och driver därför en insamlingskampanj som vänder sig till allmänheten, donatorer och sponsorer.

– Vi är otroligt glada för den hjälp vi nu får från SMB. Vi hoppas att fler ska ta chansen att stötta Vasa med en stödvagga eller donera på något av de andra sätt som finns, säger Jenny Lind, museichef för Vasamuseet.

Vasamuseet ingår i myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer, men finansieras helt av egna intäkter, framför allt biljettintäkter. Intäkterna räcker inte till både ordinarie verksamhet och finansiering av den nya stöttningen.

Faktaruta Projekt stötta Vasa
Skeppet Vasa är ett världsunikt kulturarv som lockar drygt en miljon besökare från hela världen varje år. Den stöttning som Vasa ligger i sedan 1960-talet måste bytas ut, eftersom den skadar skeppet och skapar deformationer i skrovet. Det i sin tur beror på att skeppets trä är försvagat. Hela stöttningen ska bytas under ett antal år. Byggstart skedde i april 2024 och den 29 maj monterades den första stödvaggan.

Dagens 17 utvändiga stöttor kommer att ersättas av 27 vaggor med en led under kölen. Skeppet kommer på så sätt att stödjas på ännu fler punkter än idag. När allt är klart kommer det yttre stödet att vara kompletterat även med en inre stöttning, som ett slags skelett. Den inre stöttningen kommer gå från kölen ända upp till övre däck. Den ska hjälpa till att bära av lasterna från däck och däcksbalkar med syftet att bromsa rörelserna i skrovet.

Vasamuseet kommer vara öppet som vanligt under hela byggtiden och byggarbetet kommer att pausas under sommaren, då det är högsäsong för museet. Projektet Stötta Vasa beräknas vara klart år 2028 – lagom till 400-årsdagen för Vasas första och enda seglats.

Hjälp till att stötta Vasa
På Vasamuseets webbplats finns information om hur alla som vill kan stötta Vasa genom att swisha en gåva och hur man kontaktar museet vid större donationer eller företagssamarbeten. Gåvorna går oavkortat till Vasas stödstiftelse Vasa Rediviva som vidareförmedlar samtliga donationer till projektet Stötta Vasa.
https://www.vasamuseet.se/om-vasamuseet/stotta-vasa

Om Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek
Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek (SMB) var tidigare en svensk bokklubb samt förlag inriktat på militärhistoria och krisberedskap. SMB drevs i form av en stiftelse och gav bland annat ut medlemstidningen Pennan & Svärdet. 2023 beslöts att avveckla förlagsverksamheten och bokklubben. Stiftelsen verkar idag försvars-och traditionsfrämjande.

Presskontakt
Maria Skuldt, kommunikatör, telefon 0734-01 31 95, e-post maria.skuldt@smtm.se

Frågor & svar