Utställingen Skräddarsytt är nu avslutad.

Bland de som följde med på Vasas första och enda resa fanns två personer som nu får nytt liv genom kläderna de bar och andra ägodelar: Beata och Baltzars kläder har återskapats i utställningen Skräddarsytt som en del forskningsprogrammet Dräkt, och kommer i framtiden synas i museets utställningar.

Under våren 2022 kunde du som besökte Vasamuseet kliva in i en skräddarstuga från 1600-talet. Här arbetade museets forskare med att återskapa kläder till två personer som hittats vid utgrävningarna av Vasa. De har fått namnen Baltzar och Beata. Deras kläder är en del av museets unika samling av textilmaterial – en av de största samlingarna i världen med textilier, läder och kläder från vanliga människor från denna tid.

En packning och ett skelett

Baltzars dräkt bygger på fynden i en tunna som hittades på övre batteridäck. I tunnan fanns bland annat en tröja, knappar, byxor med dekorationsband och skor. Beatas kläder bygger på fynd vid skelettet av en kvinna som också hittades på övre batteridäck. Klädfragmenten består av bitar från en tröja, kjol och sko.

Forskarna använder målningar och andra historiska källor för att kunna komplettera de två dräkterna så att de båda får en komplett uppsättning kläder. Beatas kläder kommer bland annat att kompletteras med särk och huvudbonad, medan Baltzars dräkt också ska innehålla hatt och handskar.

Kläderna berättar

I skräddarstugan, där besökarna fick se hur Beatas och Baltzars kläder återskapades söm för söm, visade Vasamuseets forskare hur hantverket gick till. Själva verkstaden som hade byggts upp i skeppshallen hade skapats med utgångspunkt i 1600-talsmålningar och kläderna syddes med historiskt korrekt material. Forskarna som arbetade på plats var själva tidsenligt klädda.

Genom att återskapa de två personernas kläder är tanken att få veta mer om de människor som levde på Vasas tid. Kläderna berättar om vilken klass de tillhört, vilka material de haft råd med och ger flera ledtrådar till hur deras livsvillkor var.

Vasamuseets forskare i skräddarstugan.

Hantverkskvällar

Skräddarstugan var bemannad varje vardagseftermiddag mellan klockan 13.00 och 16.00. Besökarna fick på plats se Vasamuseets textilforskning omsatt i praktiken, möjlighet att känna på material och ställa frågor om arbetet. Tre onsdagskvällar under våren arrangerades dessutom hantverkskvällar på Vasamuseet tillsammans med dräktforskningsteamet. Hantverksintresserade var välkomna till skräddarstugan för att skapa och utbyta erfarenheter och idéer tillsammans med andra. Forskarna bjöd på fika och inspiration från Vasa och 1600-talet.

– I skräddarstugan kommer vi att berätta hur vi gör forskning kring människor kopplade till Vasa samtidigt som besökarna får möjlighet att se hur Beatas och Baltzars dräkter växer fram, säger Anna Silwerulv som är dräkt- och textilhistoriker på Vasamuseet och projektledare för satsningen att återskapa Beatas och Baltzars dräkter.

Hon fortsätter:

– Vi ser mycket fram emot möta många av våra intresserade besökare i Skräddarstugan. Jag hoppas att vi får många frågor så att vi på plats kan berätta mer om forskningen på Vasamuseet, om återskapandet av dräkterna och vad vi hoppas uppnå med projektet.

Vasamuseets dräktforskning